Sukupolvenvaihdoksen toteuttamisvaihtoehtoja

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamisvaihtoehtoja on useita. Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa esimerkiksi myymällä yritys tai osa siitä tai pelkkä liiketoiminta toiminnan jatkajalle. Varteenotettava vaihtoehto on myös yrityksen tai sen osan lahjoittaminen. Sukupolvenvaihdos voidaan myös toteuttaa yritysjärjestelyiden avulla esimerkiksi tekemällä sulautuminen tai jakautuminen. Jos sukupolvenvaihdosta ei toteuteta yrittäjän elinaikana, se voidaan tehdä yrittäjän kuoltua hallitusti testamentin avulla tai lakimääräisen perimysjärjestyksen sallimissa puitteissa.

Yrittäjä voi myydä osakeyhtiön jatkajalle joko osake- tai liiketoimintakaupalla. Kauppa voidaan toteuttaa lahjanluonteisena, jolloin siihen voi saada erilaisia verohuojennuksia (ks. vero- huojennuksista).

Osakekaupassa osakkeenomistaja myy omistamansa yhtiön osakkeet jatkajalle. Yhtiön liiketoiminta jatkuu kuten ennenkin. Yhtiön vastuut ja velvoitteet siirtyvät uudelle omistajalle. Kyse on irtaimen omaisuuden kaupasta. Lähtökohtaisesti osakkeita voidaan luovuttaa sekä hankkia rajoituksitta ilman toisten osak- keenomistajien tai yhtiön hyväksyntää. Vaihdannan vapautta on kuitenkin voitu rajoittaa kohdeyhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakkeenomistajien välisellä osakassopimuksella. Nämä asiat on hyvä selvittää hyvissä ajoin ennen sukupolvenvaihdokseen ryhtymistä.

Lue lisää…

Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa lahjan avulla, jolloin yrittäjä lahjoittaa kohdeyrityksen osakkeet jat- kajalle. Lahja on tarkoituksenmukainen toimintamalli silloin, kun luopujayrittäjän vanhuudenturva ei ole riippuvainen yrityksen luovutuksesta saatavasta korvauksesta.

Lahjoitusta suunniteltaessa on huomioitava perillisten tasapuolinen asema. Sukupolvenvaihdoksen yhtey- dessä on hyvä selvittää mikä on lahjan suhde muun muassa siviilioikeudelliseen ennakkoperintö- ja suosiolahjasäännöstöön.

Lahjoitusvaihtoehdon rinnalla on hyvä pohtia toteuttamiskeinona lahjanluonteista kauppaa. Lahjan luonteisessa kaupassa kohdeyritys siirretään jatkajalle alle sen käyvän arvon. Erilaisia vaihtoehtoja mietit- täessä voidaan apuna käyttää seuraavanlaista jaottelua kauppahinnan määräytymisestä.

Lue lisää…

Testamentti on perintökaaressa erikseen säännelty oikeustoimi, jota on mahdollista hyödyntää sukupol- venvaihdoksen yhteydessä. Sukupolvenvaihdosta suunnitellessa tulee huomioida ainakin testamentin tekijän tarkoitus ja perillisten tasapuolinen kohtelu. Hyvä on myös muistaa, että perintökaaren mukaan testamentilla voidaan reaalisen jäämistön ohella ottaa kantaa myös esimerkiksi yrittäjän tekemien ennakkoluovutusten jäämistöoikeudellisiin vaikutuksiin, pesänselvityksen toimittamistapaan ja testamentin tekijän mahdollisiin aikaisempiin testamentteihin.

On syytä korostaa, että perintökaaren muotovaatimukset eivät ole pelkkä muodollisuus, vaan niiden vastainen testamentti on pätemätön eikä tällöin saa aikaan niitä tavoitteita, joihin testamenttimääräyksillä halutaan päästä. Tällöin myös suunniteltu sukupolvenvaihdos jää saavuttamatta ja mahdollisesti koko yritystoiminta halvaantuu.

Lue lisää…

Yritysjärjestelyitä ovat muun muassa sulautuminen, jakautuminen ja osakevaihto. Lähtökohtana on, että lain mukaan toteutetusta yritysjärjestelystä ei aiheudu välittömiä tuloveroseuraamuksia järjestelyihin osallistuville yrityksille tai niiden omistajille.

Lue lisää…