Ennakkoratkaisun hakeminen

Haastavissa verosuunnittelutilanteissa, kuten sukupolvenvaihdoksessa, voidaan hakea verottajalta sitova ennakkoratkaisu. Ennakkoratkaisu-instrumentti on hyvä apuväline, jos sitä osataan käyttää oikein. Kolikon kääntöpuolena vastaavasti on, että väärin kohdennettu kysymys ei tuota oikeusturvaa tai auta ennakoimaan verovaikutuksia, vaan lisää epätietoisuuttaa ja vie kaikkien osapuolten kallista aikaa. Siksi asioiden huolellinen läpikäynti on ensiarvoisen tärkeää ennakkoratkaisua haettaessa.

Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tyypillisesti syntyy verotuksellisia tulkintakysymyksiä, esimerkiksi voidaanko edellä kuvattua tuloverolain 48 §:n mukaista verovapaussäännöstä soveltaa. Tämän kaltaisiin tulkintaongelmiin ja muihin tuleviin veroseuraamuksiin vastaus voidaan hakea ennakolta verottajaa sitovalla ennakkoratkaisulla. Ennakkoratkaisua kannattaa yleensä hakea erityisesti silloin, kun suunniteltuun järjestelyyn voi liittyä peitellyn osingon tai veronkiertämissäännöksen soveltamisriski. Ennakkoratkaisua kannattaa myös hakea erilaisissa arvostuskysymyksissä. Lisäksi suunnitellut toimenpidesarjat kannattaisi yleensä varmistaa ennakkoratkaisulla. Ennakkoratkaisun menettelykysymykset eroavat hieman verolajikohtaisesti. Seuraavassa on käsitelty tuloverotukseen liittyviä keskeisimpiä kysymyksiä.

Verohallinnolle tehtävässä hakemuksessa on ilmoitettava yksilöitynä kysymys, josta ennakkoratkaisua haetaan, sekä esitettävä asian ratkaisemiseksi tarvittava selvitys. Hakemus on tehtävä ennen sen ajan päättymistä, jonka kuluessa veroilmoitus on määrätty annettavaksi.

Esimerkki

A Oy:n tilikausi päättyy 31.12.2018. Yhtiön on jätettävä veroilmoitus neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymiskuukauden lopusta lukien eli 30.4.2019 mennessä. A Oy:lle on myönnetty lykkäystä veroilmoituksen jättämiselle 15.5.2019 saakka. Verovuotta 2018 koskeva ennakkoratkaisuhakemus on kuitenkin jätettävä viimeistään 30.4.2019.

Ennakkoratkaisu voidaan antaa enintään sille verovuodelle, joka päättyy päätöksen antamista seuraavan kalenterivuoden aikana. Jos hakemus tehdään kalenterivuoden lopussa ja ennakkoratkaisua haetaan kalenterivuotta toiseksi seuraavana vuonna päättyvälle verovuodelle, Verohallinto voi hakijan suostumuk- sella odottaa kalenterivuoden vaihtumista ennen kuin antaa päätöksen.

Esimerkki

B hakee tuloverotustaan koskevaa ennakkoratkaisua verovuosille 2019 ja 2020. Hakemus saapuu Verohallintoon 5.12.2018. Ennakkoratkaisupäätös verovuodelle 2020 voidaan an- taa vasta vuonna 2019. Verohallinto voi hakijan suostumuksella käsitellä hakemuksen vasta vuoden 2019 puolella.

Verohallinnon on verovelvollisen vaatimuksesta noudatettava lainvoiman saanutta ennakkoratkaisua verotusta toimitettaessa.

Verohallinnon ennakkoratkaisuun voidaan hakea muutosta hallinto-oikeudelta. Valitusoikeus on verovelvollisella ja veronsaajien puolesta Veronsaajien oikeudenvalvontayksiköllä (VOVA). Valitusaika hallinto- oikeuteen on verovelvollisen osalta 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista. Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Päätökseen, jolla Verohallinto on päättänyt olla antamatta ennakkoratkaisua, ei saa hakea muutosta valittamalla.

Lisätietoa ennakkoratkaisun hakemisesta ja käsittelystä löytyy Verohallinnon ohjeesta Ennakkoratkaisuhakemuksen tekeminen ja siihen annettava päätös.