Sukupolvenvaihdoksen rahoitus

Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä rahoitus nousee monesti vaikeiden asioiden listalla kärkipäähän. Tämä on luonnollista, koska luopuvalla yrittäjällä on tunnepitoinen suhtautuminen yrityksen arvoon, kun taas jatkaja tavoittelee hintaa, jonka yritys mahdollisimman lyhyessä ajassa maksaa takaisin. Lisäksi esimerkiksi rahoittajan näkemys voi poiketa edellä mainittujen näkemyksistä.

Rahoituksella tarkoitetaan sukupolvenvaihdoksen yhteydessä ennen muuta varsinaisen omistuksen uudelleenjärjestelyn rahoittamista. Rahoitusvaateeseen vaikuttaa myös valittu sukupolvenvaihdoksen toteuttamismalli, kuten seuraava esimerkki osoittaa.

Esimerkki

Isä omistaa A Oy:n osakkeet ja niiden käypä arvo on 1.000.000 euroa. Ensimmäinen toteuttamisvaihtoehto on, että jatkaja, lapsi B ostaa osakkeet käyvällä arvolla. Toinen toteuttamisvaihtoehto on, että isä lahjoittaa osakkeet B:lle.

Ensin mainitussa tapauksessa B joutuu heti maksamaan yrityksen arvon ja löytämään maksulle rahoituksen. Toisessa vaihtoehdossa rahoituksen tarve ei ole samalla tavalla ajankohtainen. Tässä vaihtoehdossa lahjavero on mahdollista nähdä transaktiokustannuksena, mutta sekin pystytään hoitamaan esimerkiksi A Oy:stä kertyneistä osinkotuloista seuraavina vuosina, kun lahjaverolle on mahdollista saada verottajalta maksuaikaa sukupolvenvaihdoksissa.

Yritystoiminnan rahoitus voidaan jakaa karkeasti kahteen lohkoon: a) oma pääoma ja b) vieras pääoma. Omaan pääomaan kuuluvat muun muassa yrittäjän tekemä sijoitus yhtiöön ja toiminnan tulos. Vieras pääomaa on puolestaan tavallisesti velkaa. Rahoitusmarkkinat ovat kehittäneet hyvin monilukuisen joukon erilaisia rahoitusinstrumentteja, jotka kuuluvat joko omaan pääomaan tai vieraaseen pääomaan tai näiden väliin, jolloin puhutaan niin sanoitusta välirahoituksesta.

Sukupolvenvaihdoksissa yleisin rahoitusmuoto on pankkilaina. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen lainaa maksetaan takaisin kohdeyrityksen kassavirralla. Pankkilainaa voidaan täydentää esimerkiksi muiden rahoittajien luotoilla tai yrityksen omistajien oman pääoman ehtoisella rahoituksella. Pankkilainan ottaminen voi edellyttää jatkajalta vakuuksia. Toisaalta vakuuksien ja lainan eritysehtojen eli kovenanttien avulla voidaan vaikuttaa lainan hintaan.

Jos sukupolvenvaihdossa siirretään liiketoiminnan lisäksi sukupolvenvaihdoksen kohteena olevan yrityksen koneita ja kalustoa, jatkaja voi hyödyntää myös kohdevakuudellista rahoitusta. Tämä tarkoittaa, että lainan vakuuden muodostaa lainan kohde, kuten esimerkiksi tuotantokone.

Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä on syytä kartoittaa myös julkinen rahoitus. Julkista rahoitusta tarjoavat muun muassa Finnvera, Business Finland ja ELY-keskukset. Erityisesti ELY-keskuksilla on suuri rooli EU-rahoitusta haettaessa. Sukupolvenvaihdon seurauksena jatkajan intressissä voi olla kansainvälistyminen. Tätä pyrkimystä vauhdittamaan voi olla paikallaan kehitysavustuksen hakeminen kohdeyritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin.