Perintö- ja lahjaverotuksen huojennussäänös

Perintö- ja lahjaverolain huojennussäännöksissä (perintö- ja lahjaverolain 55–57 §) säädetään sekä veron maksuunpanoa koskevasta huojennuksesta että veron maksuaikaa koskevasta huojennuksesta. Lain perusteella perintönä tai lahjana saadusta yritysvarallisuudesta määrättävä perintö- tai lahjavero voidaan huojentaa kokonaan tai osittain. Lisäksi veron maksuaikaa voidaan pidentää enintään kymmeneen vuoteen. Kummankin huojennuksen soveltaminen edellyttää, että verovelvollinen on pyytänyt huojennusta. Pyyntö tulee tehdä jokaisen perillisen, testamentinsaajan tai lahjansaajan osalta erikseen, jos heitä on useampia. Jos osakeyhtiön osakkeet ovat saannon kohteena, tulee omistuksen olla vähintään 10 % kohdeyrityksestä. Seuraavassa tarkemmin perintö- ja lahjaverolain asettamista vaatimuksista sukupolvenvaihdoshuojennukelle.

Perinnön- tai lahjan saajan tulee esittää pyyntönsä huojennuksen soveltamisesta ennen verotuksen toimittamista. Käytännössä pyyntö tulisi kirjata jo perukirjaan tai lahjakirjaan taikka se tulisi tehdä muutoin selvästi kirjallisesti. Pyynnön myöhässä esittämisellä on ankarat seuraukset. Verotuksen toimittamisen jälkeen esitetty pyyntö ei menesty (KHO 1986 II 598).

Toisin kuin tuloverolain mukaisessa huojennuksessa tulee perintö-ja lahjaveroituksessa luovutuksensaajan jatkaa yritystoimintaa. Oikeuskäytännössä on pohdittu jatkamisvaatimuksen sisältöä. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa 2016:173 hallintoneuvoston jäsenyys ei täyttänyt jatkamisvaatimusta. Sitä vastoin talouspäällikkönä toimiminen riitti huojennussäännöksen soveltamiseen, vaikka henkilö ei kuuluisi hallitukseen (KHO 2014:92).

Sukupolvenvaihdoslahjoitus on mahdollista tehdä alihintaisella kaupalla kokonaan ilman lahjaveroja. Alihintaan tapahtuvassa kaupassa lahjaa on yrityksen käyvän arvon ja maksetun kauppahinnan välinen erotus. Edellytyksenä on, että kauppahinta on enemmän kuin 50 prosenttia ostettavan yrityksen käyvästä arvosta.  Tällöin yritykseen tai sen osaan kohdistuva lahjavero jätetään kokonaan maksuunpanematta.

Lahjavero huojennetaan osittain mikäli vastike, eli kauppahinta on 50 prosenttia tai alle käyvästä hinnasta. Käytännössä huojennus on merkittävä, sillä se totetutetaan verotuksessa arvostamalla yritys  40 prosenttiin sen normaalista verotusarvosta. Samaa arvostamista käytetään myös perintöverotuksessa mikäli sukupolvenvaihdoshuojennuksen edellytykset jatkajan osalta täyttyvät.

Huojennusedun menettäminen

Myönnetyt huojennukset voidaan menettää. Veron määrä koskeva huojennus menetetään, jos verovelvollinen luovuttaa pääosan yrityksestä tai sen osasta ennen kuin viisi vuotta on kulunut perintö- tai lahja- verotuksen toimittamispäivästä. Maksuunpanematta jätetty vero pannaan maksuun korotettuna 20 prosentilla. Verovelvollisen on ilmoitettava luovutuksesta oma-aloitteisesti. Ilmoituksen laiminlyönti voi joh- taa veronkorotukseen.

Maksuaikaa koskeva huojennus menetetään, jos yli 50 prosenttia yrityksestä luovutetaan ennen kuin kaikki pidennetyt erät on maksettu. Laissa ei ole siis säädetty erillistä määräaikaa luovutukselle, vaan menettä- misuhka on sidottu maksuaikaan. Mikäli verovelvollinen tekee edellä mainitun luovutuksen, maksamatta olevat erät maksuunpannaan seuraavassa kantoerässä.