Sukupolvenvaihdos kaupalla

Yrittäjä voi myydä osakeyhtiön jatkajalle joko osake- tai liiketoimintakaupalla. Kauppa voidaan toteuttaa lahjanluonteisena, jolloin siihen voi saada erilaisia verohuojennuksia (ks. verohuojennuksista).

Osakekaupassa osakkeenomistaja myy omistamansa yhtiön osakkeet jatkajalle. Yhtiön liiketoiminta jatkuu kuten ennenkin. Yhtiön vastuut ja velvoitteet siirtyvät uudelle omistajalle. Kyse on irtaimen omaisuuden kaupasta. Lähtökohtaisesti osakkeita voidaan luovuttaa sekä hankkia rajoituksitta ilman toisten osakkeenomistajien tai yhtiön hyväksyntää. Vaihdannan vapautta on kuitenkin voitu rajoittaa kohdeyhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakkeenomistajien välisellä osakassopimuksella. Nämä asiat on hyvä selvittää hyvissä ajoin ennen sukupolvenvaihdokseen ryhtymistä.

Esimerkki:

Isä A omistaa koko Y Oy:n osakekannan (100 kpl) ja on näin yrityksen ainoa omistaja. Isä A ja poika B ovat neuvotelleet yrityskaupasta. Poika ostaa isältään Y Oy:n osakkeita 100 kpl. Kaupan jälkeen poika omistaa yrityksen ja maksaa saannostaan varainsiirtoveroa 1,6 % kauppahinnasta. Isä maksaa luovutusvoitosta pääomatuloveroa 30/34 % (luovutus voi myös olla hänelle kokonaan verovapaa).

Liiketoimintakaupassa jatkaja ostaa sukupolvenvaihdoksen kohteena olevasta yrityksestä liiketoiminnan tai jonkin tietyn liikeomaisuuden. Luovuttajana ei ole osakkeenomistaja kuten osakekaupassa vaan yritys.

Liiketoimintakaupan etu on se, että myytävä kohde voidaan tarvittaessa myyjän suostuessa neuvotella hyvinkin yksilöllisesti ostajan tarpeita palvelevaksi kokonaisuudeksi. Kauppasopimuksessa voidaan esimerkiksi yksilöidä, että jatkaja ostaa sukupolvenvaihdoksen kohteena olevan myyjäyrityksen koneet ja laitteet, tilat, varaston, sopimuskannan, henkilökunnan ja nimen.

Esimerkki:

Isä A omistaa koko Y Oy:n osakekannan. Y Oy:n päätoimiala on tavarakuljetus. Isä A ja poika B ovat neuvotteluissa tulleet siihen lopputulokseen, että sukupolvenvaihdos toteutetaan liiketoimintakaupalla, jossa poika B ostaa Y Oy:ltä käyttöomaisuutta (mm. rekkoja x kpl), sopimuskannan ja yrityksen nimen. Kaupan jälkeen isä on edelleen Y Oy:n ainoa osakkeenomistaja. Kauppahinnan ja poistamattoman hankintamenon erotus verotetaan yhtiön tulona 20 % verokannalla. Pojan varainsiirtoverovelvollisuus riippuu ostettavasta omaisuudesta (esim. kiinteistö 4 %).

Jatkajan kannalta liiketoimintakauppa on hyvä toimintamalli useastakin syystä. Liiketoimintakaupassa saadaan eri omaisuusesineille niiden päivän arvoa vastaava poistopohja ja kaupan rahoituskulut ovat vähennyskelpoisia. Yllä olevan esimerkin mukaisessa tilanteessa kuljetusliikkeellä voi olla miljoonien autokalusto, vaikka niiden hankintahinta olisi jo poistettu lähes kokonaan.